PO zavřeno / ÚT dle dohody / ST zavřeno / ČT dle dohody / PÁ 12:00-17:00 / SO 10:00 - 13:00
Co znamená vyzrále maso?
Vyzrálost masa spočívá v délce výkrmu a to minimálně 8 týdnu, spíše až 12 i více. Kuře tak stihne plně dospět a výsledkem je maso konzistnější, pevnější struktury. Ve 40 dni (5. týden) života se začne tvořit tuk, který je nositelem plné chuti, vůně, ale i typicky nažloutlé barvy kůže.
Řízky z prsou naklepete jedna báseň :)
Čím krmíme
Prvních 15 dní dostávají certifikované granulované krmivo od českého výrobce VKS Pohledští Dvořáci a.s obsahující různé obilné a neobilné šroty, vitamíny apod. Vše z přírodních látek snižující kokcidiózu. Následně je podáváno krmivo míchané u nás na statku v podobě šrotů, kaší a vlastně vyrobených granulí. Veškeré naše krmivo je vyráběno z pšenice, ječmene, kukuřice, hrachu, bílé lupiny dodané od místních farmářů. Dále přidáváme naše nadrcené seno a pro zdravý růst přidáváme moučku z drceného vápence z místního lomu. V jídelníčku nechybí vařené brambory ale i neobvykle nasekané kopřivy, nakrouhaná jablka, řepu či mrkev.
Bez antibiotik
V průběhu celého výkrmu naše zvířata nedostávají léčiva s antibiotiky a ani nejsou obsažena v žádných krmivech, které sami vyrábíme nebo nakupujeme.
Něco málo o způsobu chovu
Kuřátka jsou první 2 týdny v odchovnách a vevnitř v naší drůbežárně. Následně jsou vypouštěna do malých venkovních výběhů, aby si začala zvykat na vnější svět. Když zcela obrostou peřím (kolem 4 týdne života) přesouváme je do velikého výběhu a také do mobilních kurnících, které se každý den posouvají o další čtverec čerstvé trávy.
Kuřata jsou tak na čerstvém vzduchu. Mají přístup nejen k trávě, ale i k zemině či hnojišti, kde rádi hrabou (hledají si červíky = protein). Pobíhají, skáčou, oklovávají, prostě dovádí jak se jim zlíbí.
Díky tomu netrpí na deformace kloubů, nemají poruchy srdeční činnosti, neznají co jsou to respirační obtíže. Prostě si spokojeně žijí ve své komunitě.
Lokálně v souladu s legislativou
Veškeré námi produkované maso pochází z našeho malého rodinného hospodářství a je prodáváno výhradně k přímé konzumaci konečným zákazníkem. Maso není porcované a ani jinak dále upravováno. Jedná se o tzv. prodej ze dvora a vzhledem k objemu který produkujeme, splňujeme podmínky § 27a zákona 166/1999 Sb., o veterinární péči a vyhlášky č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty. Při porážce a následné manipulaci s masem dodržujeme hygienické požadavky a používáme nástroje k tomu schválené."
Jak je to s veterinárním dohledem u nás
Spolupracujeme s místním veterinářem. Konzultujeme s ním veškerý běh kolem hospodářství a případně řešíme opatření dle jeho návrhu. Prodávané maso vzhledem k legislativě, popsané v předchozím odstavci, není přímo veterinárně vyšetřováno.