PO zavřeno / ÚT dle dohody / ST zavřeno / ČT dle dohody / PÁ 12:00-17:00 / SO 10:00 - 13:00
Co jsou zač?
Jedná se o kohouty od různých masných plemen, spíše však kříženci (""dvorková směs""), které chováme se slepičkami pro vajíčka. Nejedná se tak o speciálně šlechtěné kohouty typické pro země jako je Francie.
Charakteristika masa
Kohoutí maso není jako kuřecí a své místo má především v tradiční francouzské kuchyni, kde kohout nejen na víně, je vyhlášenou delikatesou. Kohoutí maso je tmavší a trochu tužší, ne však tuhé, jak si většina lidí myslí. Při vaření je potřeba masu dát více péče, a to jak při dušení či pečení. Zpravidla je vhodné zvolit pozvolnou avšak delší tepelnou úpravu. Odměnou bude maso výraznější chuti i vůni. Kohout roste přirozeně ve venkovním výběhu. Porážka je nejdříve ve stáří 7 měsíců, ale zpravidla je to více (záleží na konkrétním kusu jak je masitý). Jedná se o mladé jedince s masitou/masitější stavbou těla.
Čím krmíme?
První měsíc dostávají certifikované granulované krmivo od českého výrobce VKS Pohledští Dvořáci a.s obsahující různé obilné a neobilné šroty, vitamíny apod. Vše z přírodních látek snižující kokcidiózu. Také používáme i certifikovaná krmiva jiných výrobců jako například Energys. Následně je podáváno krmivo míchané u nás na statku v podobě šrotů, a vlastně vyrobených granulí. Zejména však klasická pšenice. Veškeré naše krmivo je vyráběno z pšenice, ječmene, kukuřice, hrachu, bílé lupiny dodané od místních farmářů. Dále přidáváme naše nadrcené seno a pro zdravý růst přidáváme moučku z drceného vápence z místního lomu. Také nadrcené skořápky od vajíček nechybí V jídelníčku nechybí slunečnice ale i neobvykle nasekané kopřivy, vařené brambory,, sem tam nakrouhaná jablka, řepa či mrkev. Kohouti, ostatně i jako slepice si však hledají celý den různé žížaly, červíky apod. O proteiny tak nemají nouzi.
Bez antibiotik
V průběhu celého výkrmu naše zvířata nedostávají léčiva s antibiotiky a ani nejsou obsažena v žádných krmivech, které sami vyrábíme nebo nakupujeme.
Něco málo o způsobu chovu
Kuřátka začínají život v odchovnách a vevnitř v naší drůbežárně. V té době ani nevíme co je z toho kohout a slepička. Po cca měsíci je přenášíme do mobilního kurníčku s malým výběhem a každý den se tento domečkovýběh posouvá o nový čtverec trávy. Po pár týdnech jsou z domečkovýběhu vypouštěny ven do okolí pastvy a po cca 3 měsících už jsou v kurníku se staršími slepicemi
Celý den si běhají kde prakticky chtějí. Lítají ze dvorku na hnůj, pak na kompost. pak letí na pastvu, na zahradu. když prší, schovají se pod stříšku nebo lípy. Když se chtějí očistit, skočí si do pískoviště s dřevním popelem. Každý kohout má svůj slepičí harém a šarvátky mezi sebou jsou na denním pořádku. Myslíme, že lepší život ani už nemohou mít.
Lokálně v souladu s legislativou
Veškeré námi produkované maso pochází z našeho malého rodinného hospodářství a je prodáváno výhradně k přímé konzumaci konečným zákazníkem. Maso není porcované a ani jinak dále upravováno. Jedná se o tzv. prodej ze dvora a vzhledem k objemu který produkujeme, splňujeme podmínky § 27a zákona 166/1999 Sb., o veterinární péči a vyhlášky č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty. Při porážce a následné manipulaci s masem dodržujeme hygienické požadavky a používáme nástroje k tomu schválené."
Jak je to s veterinárním dohledem u nás?
Spolupracujeme s místním veterinářem. Konzultujeme s ním veškerý běh kolem hospodářství a případně řešíme opatření dle jeho návrhu. Prodávané maso vzhledem k legislativě, popsané v předchozím odstavci, není přímo veterinárně vyšetřováno.