Králičí sekaná a gratinované brambory

26.09.2024

RubyRom   toprecepty.cz

Připravte si (4 porce):

sekaná - masová část
  • králičí maso (lze jak ze předního, zadního tak i ze hřbetu)
  • bobkový list
  • pepř celý
  • nové koření
  • 120g slaniny
  • 1 cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 vejce
  • 1 lžička hořcice
  • 2 jarní cibulky (zelená část)
  • troška strouhanky

sekaná - vaječná omeleta

  • 3 vejce
  • 2 lžíce strouhaného sýra
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžička oleje

trojobal

  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení

na šťávu

  • 2 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce hořčice
  • vývar z králíka podle potřeby

gratinované brambory

  • 600g brambor
  • 200g strouhaného sýra Gouda
  • sůl
  • mletý pepř
  • 250 ml smetany 33%
  • 3 vejce
  • 2 lžičky másla

Postup přípravy:

  1. Králíka uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Měkké maso vyjmeme, necháme trochu vystydnout a obereme od kostí.
  2. K prochladlému masu přidáme slaninu a semeleme. Dále přidáme ostatní suroviny a dobře rukama promícháme. Hmotu rozprostřeme na fólii. 
  3. Rozmícháme vejce, Osolíme a opepříme, Vmícháme sýr. Na menší pánvi na oleji upečeme omeletu z obou stran.
  4. Omeletu položíme na plát masové směsi
    a pomocí fólie opatrně stočíme a utahujeme.
    Zabalené ve fólii dáme na půl hodiny do mrazáku. 
  5. Po půlhodině mrazení sekanou vyjmeme
    z fólie, obalíme v trojobalu a zprudka opečeme na oleji ze všech stran. Potom vložíme na 20 minut do trouby na 180 °C. 
  6. Šťáva k masu:
    Na sádle osmahneme dohněda cibuli, Přidáme mouku a promícháme, chvilku opražíme, zalijeme vývarem , přidáme prolisovaný česnek, hořčici a vývar. Provaříme asi 20 minut. Rozmixujeme, přecedíme a dochutíme podle potřeby solí a pepřem. 
  7. Brambory:
    Brambory oloupeme a omyjeme, Osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Do máslem vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme a pokapeme smetanou s rozmíchanými vejci. Posypeme strouhaným sýrem a takto vrstvy střídáme. Zakončíme horní vrstvou brambor. 
  8. Zbytek tekutiny nalijeme na brambory a přidáme navrch několik malých kousíčků másla.
    Vložíme do trouby a pečeme přikryté na 190 °C doměkka. Před koncem pečení na chvíli odkryjeme.

Dobrou chuť :) 

Jak vytvarovat sekanou pomocí fresh fólie?

Masovou hmotu mokrýma rukama položíme na potravinářskou fresh fólii potřenou vodou. Rozložíme náplň podle chuti a výběru. Náplně nedáváme mnoho, aby roláda při pečení nepraskla. Pak překryjeme okrajem fólie, několikrát otočíme dokola, aby se hmota fólií obalila v několika vrstvách.

Pak fólii odřízneme od zásobníku, uchopíme okraje a postupně utáhneme jako bonbon. Necháme vychladit, tím hmota zpevní. Poté rozbalíme, položíme na plech s papírem na pečení a podle zvyklostí nebo receptu upečeme. Sekaná si podrží pěkný tvar. 

Zoufáte kde vzít králičí maso? Tak už nehledejte. Kupte domácího ušáka u nás